Na elke finish volgt weer een nieuwe stap

Over JC interactive

Mijn naam is Jaco Coster. Meer dan 30 jaar loop ik al rond in de wereld van Sociale Zekerheid. Waarin ik zowel als professional op de thema’s arbeid en gezondheid (onder andere als arbeidsdeskundige) als in management-functies heb gewerkt. Mijn laatste functie in loondienst was directeur Ziektewet bij het UWV.

Sinds 2010 werk ik als zelfstandig adviseur en trainer en ben ik beschikbaar voor interim-opdrachten. Ik deel graag mijn kennis en ervaring, wetend hoe complex de wet- en regelgeving is en hoe moeilijk deze is te begrijpen voor werkgevers en werknemers. Wetgeving die ook nog eens voortdurend verandert. Wie alles wil weten over verzuim zal 8 (!) verschillende wetten en een veelvoud aan lagere regelgeving moeten raadplegen.

Verzuim kan een forse schadepost opleveren. Na de verplichting om het loon twee jaar door te betalen is er nog het risico van een verlenging van de loondoorbetaling met maximaal een jaar als de re-integratie volgens UWV onvoldoende (effectief) is geweest. Krijgt de werknemer na deze periode een WGA-uitkering, dan worden de uitkeringslasten daarvan gedurende maximaal tien jaar doorberekend in de premie. Voor een werknemer met een modaal loon levert dat de werkgever al snel een schadepost op van meer dan € 100.000. Voor de werknemer betekent het een blijvende verlaging van zijn of haar inkomen en een verminderd perspectief op werk. Ik help u graag met het voorkomen en reduceren van deze risico’s voor beide partijen.

Kennis van en uitleg over relevante wetgeving is daarvan een belangrijk onderdeel. Maar de essentie is het ontdekken van de onderliggende factoren die van invloed zijn op de hoogte van het verzuim. De benadering van het verzuim als gedrag is daarbij mijn uitgangspunt. Geen ‘wijsheid uit de boeken’ maar een pragmatisch plan van aanpak op basis van een grondige analyse – onder meer door middel van interviews, bestudering van bestaande en/of oude complexe dossiers en het bijwonen van een overleg van het sociaal medisch team. Een aanpak die verder gaat dan een eenmalig, tijdelijk succes. Geen kortstondige opleving, maar een structureel en duurzaam laag verzuim als resultaat. Het regiemodel is daarbij mijn uitgangspunt, de direct leidinggevende de spil.

Ook als interim-manager pas ik deze aanpak toe. Mensen activeren en motiveren, ontdekken en gebruik maken van hun beste competenties en affiniteiten en zo zorgen voor een goede match tussen mens en werk. Het lijken allemaal ‘open deuren’, de kunst is om dit in de praktijk te realiseren. Ik bewijs het graag.

Wilt u weten hoe ik dat doe? Neemt u dan contact op en ik leg het u graag uit in een vrijblijvend gesprek.